Børn i større kroppe

Bekymrer du dig om dit barns vægt, og er du i tvivl om, hvordan du kan hjælpe dit barn?

Er du nervøs for at skabe et uhensigtsmæssigt fokus omkring mad og vægt?

Føler du, at dir barns vægt er gået hen og blevet et problem, som du (eller andre) gerne vil have løst?

Måske har dit barns sundhedsplejerske eller læge kommenteret på dit barns størrelse og bedt jer om at være opmærksomme eller “passe på”?

Måske I ligefrem er blevet bedt om at sætte ind og gøre noget ved barnets vægt? Sætte barnet på kur? Eller iværksætte en livsstilsændring?

I virkeligheden er børns vægt sjældent et problem, før vi gør den til et problem.

Som vægtneutral diætist er jeg opmærksom på, hvor skadeligt det er, når vi fortæller børn, at de ikke er gode nok, som de er, og at de må ændre på sig selv for at blive accepteret og “passe ind”.

Jeg kan hjælpe dig med at finde ro omkring dit barns spisning og vægt. Sammen kan vi udforske, hvad sundhed er for jeres familie, og hvordan I kan fremme familiens sundhed uden at fokusere på de enkelte familiemedlemmers vægt.

Jeg arbejder ikke med hverken kalorietælling, restriktioner eller kostplaner, og jeg vil opfordre dig til at behandle dit “overvægtige” barn, som du ville behandle ethvert andet barn.

Selv børn i større kroppe er i stand til at spise intuitivt – hvis vi lader dem.

Vores datter spiser mere intuitivt – og der er kommet ro over madsituationerne

“Karina er god til at lytte og give input til de udfordringer, vi står i, i vores hverdag med et barn der har en god appetit.

Det er brugbare redskaber som vi kan tage i brug med det samme, hvilket betyder at vi rent faktisk får det implementeret i dagligdagen.

Vi kan se den positive effekt ved at ‘give slip’ på de værdier, vi før troede var de vigtigste, og ser nu en pige som stadig har en god appetit, men spiser mere intuitivt. Der er kommet ro over mad situationerne, og det giver mere overskud til de hyggelige stunder, som vi godt kan lide når vi alle sidder samlet ved spisebordet.”

Camilla

Føles det forkert at sætte dit barn på kur?

Fra børn er helt små, lærer de, at der er et bestemt kropsideal, der er fremherskende. De lærer også, at der er forskel på mad, og at de selv har et ansvar.

Når jeg som diætist ikke arbejder med vægttab, skyldes det, at jeg er opmærksom på, hvor store risici der er forbundet med at arbejde med vægttab (uanset hvor velmenende det er) 

– det giver bagslag.

Risiko for dårligt selvværd. Lav selvaccept. Kropsutilfredshed. Forstyrret spisning i alle grader (smugspisning, overspisning, trøstespisning) inkl. spiseforstyrrelser i klinisk forstand. 

Derudover medfører vægttabsforsøg i sig selv en risiko for vægtøgning. Ikke mindst medfører interventioner omkring vægt en stor risiko for, at børnene vokser op med et svært forhold til sundhed, mad og krop, som de risikerer at tage med sig langt ind i deres voksne liv.

Hos Familiediætisten er der mere fokus på, hvordan du har det, og hvordan du har det med at spise, frem for hvad du spiser. Jeg arbejder ikke med hverken kostplaner eller kalorietælling.Kan man arbejde med børns sundhed – vægtneutralt?

Du eller dit barn behøver ikke at blive tyndere for at blive glad.

Forsøget kan ende med at gøre det hele værre.

Vi ved, at “yoyovægt”/vægtudsving er mere skadeligt end en stabil, høj vægt. Der er en risiko for, at indsatserne ikke bare ikke-virker, men måske ligefrem gør skade, fordi vægtinterventioner i barndommen (og følelsen af at være forkert) sidder i barnet og har betydning for barnets selvværd og identitetsudvikling – og måske lægger an til et langt livs kamp mod egen krop. Så måske er det decideret farligt, det vi gør?

I alt for lang tid har den endegyldige sandhed været, at sundhed handler om tyndhed. Men mennesker kommer i alle mulige former, størrelser, farver og typer – og det er sådan, det skal være. 

vægtneutral sundhed for børn

Ting du kan overveje:

  • Er dit barns vægt reelt et problem?
  • Hvad går din bekymring på?
  • Hvordan har barnet det med sin vægt?
  • Påvirker barnets vægt din måde at give det mad?
  • Hvordan har dit barns vægt udviklet sig over tid? Er der sammenhæng til hændelser i barnets liv?