Om familiediætisten

Mit navn er Karina Arleth, og jeg er autoriseret klinisk diætist med speciale i børn og familier


Jeg er med på sidelinjen, når det er svært at finde ro omkring barnets mad, vægt og sundhed.

Typisk handler det om at gøre mindre og ikke mere.

Træde tilbage og finde ro i de dele, vi forældre rent faktisk kan styre, eller i hvert fald har ansvaret for – og dermed slippe ansvaret for alt det, vi alligevel ikke skal forsøge at styre, og hvor det rent faktisk går galt, og gør situationen værre, når vi forsøger.

Det gælder uanset, om det er et småtspisende eller selektivt spisende barn, som “bør” spise mere eller mere varieret – eller om det er barnet med stor appetit i en større krop, som “bør” spise mindre.

Hos mig tager vi udgangspunkt i, at barnet er lige præcis, som det skal være.

At barnet har alt i sig til at spise det, det har brug for, og vokse på den måde, der er rigtig for netop det barn – forudsat, at vi ikke forstyrrer den evne.

Det er nemlig noget, vi nemt kommer til af ren og skær kærlighed.

familie sundhed overvægt børn spisning mad måltider

Jeg er som den første og p.t. eneste i Danmark certificeret i at arbejde vægtneutralt fra Ellyn Satter Instituttet i USA

Jeg er autoriseret klinisk diætist og medlem af Fagligt Selskab af Kliniske Diætister

Jeg er født i 1988 og bor i Roskilde med min mand og vores tre børn (på 6, 6 og 9 år).

I 2018 startede jeg Instagramsiden sundesmå.dk, hvor jeg som diætiststuderende formidlede om mad og måltider til børn. I 2021 oprettede jeg min virksomhed under navnet Familiediætisten, startede hjemmesiden her og åbnede min klinik i hjertet af Roskilde.

Ved siden af mit arbejde som privatpraktiserende familiediætist, er jeg ansat som diætist på en børneafdeling. Her møder jeg bl.a. børn med spiseproblematikker, allergier og intolerancer, længerevarende sondebehov og forskellige mave-tarmproblemer.

Jeg brænder for at sikre, at børn og unge vokser op med et godt forhold til sundhed, mad og krop, og at færre udvikler et svært og konfliktfyldt forhold til mad og vægt samt spiseforstyrrelser i klinisk forstand. Derfor er jeg certificeret i at arbejde vægtneutralt med børns og voksnes sundhed fra Ellyn Satter Instituttet i USA.

Det er tid til et paradigmeskifte omkring sundhed

Jeg arbejder ud fra Ellyn Satters Feeding Dynamics Model, herunder ansvarsfordelingen omkring børnenes mad og måltider. Jeg er som den første og p.t. eneste i Danmark certificeret fra Ellyn Satter Instituttet, og jeg brænder for at udbrede kendskabet til Ellyn Satters vigtige arbejde. Et arbejde, der handler om at anskue (børne)sundhed fra en helt anden vinkel end den, vi kender i dag. En vinkel, der kan ændre fremtiden positivt for mange børn og familier.

Det er ikke en tilgang, jeg selv har fundet på.

Det er ikke et mix af tilgange, der tiltaler mig.

Det er en gennemtestet og valideret model, der har eksisteret i årtier.

Denne certificering, kombineret med min uddannelse som klinisk diætist, min ernæringsfysiologiske viden og min erfaring fra børneafdelingen gør, at jeg kan hjælpe og guide jer til at finde ro omkring jeres barns spisning og ikke mindst skabe nærende og nærværende måltider for hele familien.

familiediætisten børnesundhed børneernæring

Hvordan kan en diætist være vægtneutral?

Vi har i årtier arbejdet ud fra devisen, at sundhed handler om tyndhed. At sundhed handler om, hvad vi spiser.

Der bliver spildt alt for meget tid og alt for mange ressourcer på at jagte urealistiske kropsidealer, og alt for mange mennesker lever med svære og konfliktfyldte følelser omkring sundhed, mad og krop – og mange beretter om, hvordan disse følelser startede i barndommen.

Vægtinterventioner i barndommen øger risikoen for kropsutilfredshed, forstyrret spisning, vægtøgning, forringet selvværd og spiseforstyrrelser.

Vi gør ondt værre i forsøget på at hjælpe.

Vigtigst er det, at vores børn vokser op med et godt forhold til sundhed, mad og krop

Og derfor er vi nødt til at flytte fokus væk fra vægten.

Det betyder ikke, at vi ikke kan tale om vægt, eller at du ikke må have et ønske om vægttab på dit barns vegne – men det er ikke på vægten, at vi kommer til at måle eller evaluere udvikling.

En vægtneutral familiediætist er et alternativ til den restriktive og kontrollerende tilgang til børns spisning, der præger billedet, og som skubber mange forældre ud i frustration og afmagt i spisesituationen.

Vi kan ikke styre, hvordan vores børn spiser. Vi kan til gengæld styre, hvordan vi lader os påvirke af det. Vi kan – ved at gøre mindre og undlade at kontrollere barnets spisning – faktisk gøre mere, og hjælpe barnet på den lange bane.

Jeg hjælper dig med at se ud over dit barns vægt og sætte barnets sundhed og trivsel i fokus på en måde, der giver dit barn de bedste forudsætninger for et godt og ubesværet forhold til sundhed, mad og krop både her-og-nu og i fremtiden.  

Har du brug for støtte til at hjælpe dit barn med at vokse op med ro omkring mad og vægt?

Så er du velkommen til at sende mig en mail – eller booke en tid